Despre mine, Daniela Nossa

Sunt pasionată de culori, de forme, de texturi și de felul în care, jucandu-mă cu ele pot transmite stări și emoții. Pictez pentru că astfel îmi exprim trăiri. Mă regăsesc în modul exuberant și jucăuș, atent la detalii și încărcat de simboluri, în care semeni de-ai mei de odinioară obișnuiau să-și lumineze viața și spațiul în care trăiau. O piesă de mobilier pictat însuflețește interiorul în care e așezată, dezvăluind un crâmpei dinăutrul celui care a creat-o. În alte vremuri mobilierul pictat constituia fala casei, zestrea fetei de măritat, moștenire pentru copii. În vremurile noastre poate fi o binevenită pată de culoare care rupe monotonia zilei și bucură sufletul.

Unul din cele mai vechi și răspândite simboluri, cu multiple interpretări (Mircea Eliade indică cel puțin 7 semnificații, fără a le considera exhaustive) toate articulate în jurul ideii de Cosmos viu, în veșnică regenerare, arborele vieții constituie motivul principal folosit pentru decorarea obiectelor din lemn înnobilate prin pictură.

Metaforă a vieții în continuă evoluție, în ascensiune spre cer, conținând dualismul moarte-regenerare, acest motiv leagă in mod simbolic cele 3 niveluri – subteran, suprafața pământului și înaltul.

Adunând într-un singur simbol toate elementele – apa, pământul,aerul și focul - Arborele Vieții se constituie asemenea unui centru, sinonim cu Axul Lumii.

Atât în culturile orientale cât și în Occident Arborele Vieții apre adeseori răsturnat, cu rădăcinile spre cer și coroana spre pământ, simbol de reciprocitate și dualism.

Motivul copacului este strâns legat de ritualurile fertilității, fiind considerat un izvor de viață în stare virtuală, prin germeni și sâmburi. Mlădițele tinere, mugurii, semințele aflate simbolic în interiorul florilor dar și pe întreaga suprafață pictată fac trimitere la dezvoltarea unei familii, cetăți sau chiar seminții. Astfel se asigură transmiterea mesajului pentru generațiile următoare figurat chiar pe obiectele care se lasă moștenire.

Dictionar de simboluri, Autori Jean Chevalier si Alain Gheerbrant